Terug

Nieuwsoverzicht

Nieuwsoverzicht

Strooi- en keukenzout: Wat zijn de gevaren?

Het NVIC wordt over de inname van keukenzout in het huis door zowel kinderen als volwassenen het hele jaar door geraadpleegd. In perioden van gladheid komen vooral kinderen en dieren op straat in contact (via de huid, het oog of door inname) met strooizout.

Lees meer


December-feestintoxicaties; knoopcelbatterijen, kerstplanten, chocolade, nepsneeuw, vuurwerk en nog meer

Een kerststukje in een mand voor op tafel met dennentakken, een kerstroos, kaarsjes en kerstversiering

Het is weer de feestelijke decembermaand! Ook in deze periode bemannen onze medewerkers de 24/7 telefoonlijn om alle vragen over vergiftigingen te beantwoorden. In december beantwoordt het NVIC, behalve de normale intoxicatievragen, ook veel vragen over feestdag-gerelateerde vergiftigingen; de ‘feestintoxicaties’.

Lees meer


24/7 bijdragen aan Nederlandse crisisstructuur

Als het om de gezondheid van mensen gaat, kunnen incidenten met gevaarlijke stoffen in ons land groot gevaar opleveren. Zoals bij de grote chemische brand in Moerdijk, waarbij veel schadelijke stoffen in het milieu terechtkwamen. Tientallen betrokkenen kregen gezondheidsklachten. Of het schippersechtpaar dat ernstig ziek werd door het inademen van fosfinegas uit de lading in het ruim. Dan is specialistische kennis nodig, 24 uur per dag, zeven dagen in de week.

Lees meer


Jaaroverzicht vergiftigingencentrum: meer doelbewuste overdoseringen door jongeren

Het aantal doelbewuste overdoseringen door jongeren van 13 tot en met 17 jaar is de afgelopen twee jaar sterk toegenomen. Dit blijkt uit het jaaroverzicht 2022 van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC), onderdeel van het UMC Utrecht. Het vaakst werd paracetamol of ibuprofen ingenomen, wat net als bij alle andere geneesmiddelen in overdosis tot gezondheidsschade kan leiden. Samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht wordt nu nader onderzoek naar de mentale gezondheid van jongeren gestart.

Lees meer


Symposium Antidota in Nederland, update 2023

Met plezier nodigt het NVIC u uit voor dit avondsymposium op donderdag 21 september in de Jaarbeurs in Utrecht. In dit symposium passeren een aantal actuele ontwikkelingen op het gebied van antidota de revue.

Lees meer


Kwik: het (zilverkleurige) toxisch rollende bolletje

Bij kamertemperatuur is kwik een zilverkleurige vloeistof. Oudere thermometers, barometers en bloeddrukmeters kunnen veel (metallisch) kwik bevatten. Als kwik hieruit vrijkomt, zal het zich door de hoge oppervlaktespanning van kwik als bolletjes verspreiden. Als bijvoorbeeld een barometer kapot valt, rollen de kwikbolletjes makkelijk een heel eind weg, verdwijnen in kleine kieren tussen planken en hechten zich makkelijk aan textiel (denk aan gordijnen, vloerbedekking en viltjes onder stoelen). Bij kamertemperatuur verdampt kwik langzaam, waardoor gedurende een lange tijd een verhoogde concentratie in de omgevingslucht kan ontstaan en er risico is op langdurige blootstelling als vrijgekomen kwik niet volledig wordt opgeruimd. Dit kan gezondheidseffecten veroorzaken (zie onder). Het is daarom verstandig om kwikhoudende toestellen naar het chemisch afval te brengen. Indien kwik vrijgekomen is, is het belangrijk om het op de juiste manier op te ruimen om gezondheidseffecten te voorkomen.

Lees meer


Veiligheid van hulpverleners tijdens transport en behandeling van een chemisch besmette patiënt

De bezorgdheid van medische hulpverleners over hun eigen veiligheid tijdens de behandeling van een chemisch besmette patiënt neemt de laatste jaren toe. Bij ambulancepersoneel bestaat daarnaast soms onrust over secundaire blootstelling tijdens het vervoer per ambulance.

Lees meer


Nieuw op Vergiftigingen.info. Producten die in 2022 beschikbaar zijn gekomen

Op de website komt regelmatig nieuwe informatie beschikbaar. In dit bericht een selectie van nieuwe stoffen en producten in 2022.

Lees meer


Kruiden in herfst- en wintergerechten; geniet, maar wel met mate...

Met de herfst en winter in aantocht zullen weer diverse seizoensgebonden gerechten en lekkernijen geserveerd worden, zoals hete bliksem, stoofpeertjes, speculaas, hutspot en runderstoof. Naast kenmerkende groenten als aardappel, wortel, pompoen en ui, zijn er ook kruiden die veel worden gebruikt in de herfst- en winterkeuken. Bijvoorbeeld nootmuskaat, kaneel, steranijs, kruidnagel en gember. In de regel vormt beperkt gebruik van deze kruiden bij de bereiding van voedsel geen probleem voor de gezondheid; echter zijn er kruiden die bij afwijkend gebruik, of hoge doseringen, niet geheel zonder risico zijn…

Lees meer


Blauwalgen

Na een lange periode van warm weer en aanhoudende droogte, groeien in meren en plassen veel blauwalgen. Na zwemmen in water met veel blauwalgen kunnen huidklachten ontstaan en ook maagdarmklachten als er per ongeluk water wordt doorgeslikt.

Lees meer


Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies Deze website toont video’s van o.a. YouTube. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt kunt u dat hier aangeven. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren.

Lees meer over het cookiebeleid

Akkoord Nee, liever niet